top of page

06.06.2017

אומנות לחימה: הלכה למעשה

  גבירותיי ורבותיי, כנהוג – מאמר זה כתוב בלשון זכר מכיוון שזהו מינו של הכותב, אך תוכנו מופנה לשני המינים באופן שווה לחלוטין. ללא הקדמות מייגעות, נציג כעת את העקרונות הבסיסיים של כל אומנות לחימה. לאחר מכן נסביר בקצרה כיצד עקרונות אלו מיושמים באימונים וכיצד הם מתקשרים לחיינו באופן כללי.

 

אומנות לחימה עוסקת בשלושה תחומים עיקריים:

  • זיהוי סכנה בזמן

  • סיווג חומרת הסכנה

  • תגובה שקולה לחומרת הסכנה

 

כל אחד מהתחומים הנ"ל הינו אישי ושונה מאדם לאדם, אך כולם תחומים בשני חסמים מנחים:

  • המעטת נזק לעצמך (גופני, נפשי) עד כדי מניעה מוחלטת של הנ"ל.

  • המעטת נזק לסביבתך (חי, צומח, דומם) עד כדי מניעה מוחלטת של הנ"ל.

אפשר לראות זאת בצורת איור כך – זהו "מכלול העימות":

  הנושא המכריע ביותר והוא גם הבסיסי ביותר באומנות לחימה הינו נושא התגובה עצמה, ללא שום קשר לזיהוי הסכנה, מידתיות התגובה או ליכולת לסווג את חומרת האיום. כבר בשיעורים הראשונים לומדים בכל אומנות לחימה נושא כללי של "מקרים ותגובות".

 

  ההנחה הבסיסית היא שכל אדם, בכל גיל, יכול לזהות סכנה ולסווג אותה, כל אחד לפי יכולתו. גם תינוק קטן שלומד ללכת מזהה סכנה של חוסר שיווי משקל ומבצע תגובה מתאימה: לדוגמא, הוא מתיישב. ככל שאנחנו מתבגרים אנחנו לומדים לזהות יותר ויותר סכנות ולסווג את החומרה שלהן בצורות שונות. תהליך זה נמשך לאורך כל תוחלת החיים של כל אדם. אפשר לומר שאדם שלא לומד לזהות ולסווג סכנות חדשות למעשה השלים עם גורלו ולכן מרגע זה ואילך הוא מתחיל את תהליך ההזדקנות האמיתי שלו. יש אנשים שאצלם מרגע סיום תהליך הסיווג ועד סוף חייהם יחלפו שנים רבות ויש כאלו שלא חדלים ללמוד ממש עד הרגע האחרון לחייהם.

 

  אימון באומנות לחימה, ככל שהוא מתקדם יותר, עוסק במיטוב של התגובות, כלומר לא להגיב בחסר ובכך לגרום לנזק לעצמך, ומצד שני לא להגיב ביתר ובכך לגרום נזק לסביבה, בפרט נזק מיותר לאדם שחששנו שמהווה סכנה עבורנו.

 

  ככל שרמת המתאמן עולה כך הוא מסוגל להשיג תוצאה טובה יותר במיעוט פעולות. לפנינו תרחיש לדוגמא: אדם רץ לעברך ברחוב. אתה מזהה סכנה לעצמך אבל נדרש לסווג את חומרת ומהות הסכנה. האם האדם הרץ לעברך מגיע בכוונה תחילה לפגוע בך או האם הוא רץ לכיוונך ופשוט לא שם לב אליך ויתנגש בך אם לא תזוז? ברור לגמרי שסיווג חומרת הסכנה כאן הינו גורם מכריע להחלטה מהי התגובה השקולה. נמשיך בדוגמא לעיל ונוכל לראות את ההבדל בין אומן לחימה מנוסה למתאמן מתחיל. בהנחה שהאדם הרץ לעברי מגיע בכוונה תחילה לפגוע בי, זיהיתי בזמן את הכוונה שלו ויש לי זמן תגובה מספיק:

  • אומן לחימה מנוסה יוכל בתנועה אחת לבטל את האיום על ידי תזוזה בזמן הנכון, בכיוון הנכון ושילוב מגע גופני עם היריב בעוצמה הנכונה ובכיוון הנכון. כל זאת תוך התאמה רציפה למצב והסתמכות על עקרונות מנחים ולא על תבניות מקובעות.

  • מתאמן מתחיל שאינו יודע כיצד להגיב בכל מצב, אך מוכן להיכנס לעימות גופני, ינסה להתאים את אחד ממצבי "מקרים ותגובות" שלמד בשיעור לאירוע המתהווה בתקווה שזה יספק מענה מתאים. בכך הוא מסתמך על תבניות מקובעות במקום על עקרונות מנחים.

 

אם כך, כיצד למעשה לומדים ומתאמנים באומנויות לחימה?

 

אילו עקרונות כלליים צריכים להנחות אותנו וכיצד הם משתלבים עם מכלול העימות שהוצג?

 

כבר דיברנו באופן כללי על ההבדל בין מתאמן מתחיל לאומן לחימה מנוסה. כעת ניתן להסביר אילו עקרונות נלמדים באומנות לחימה, באיזה סדר ומדוע כך הוא הדבר.

 

ראשית: נבהיר את שלושת התחומים העיקריים העומדים בליבו של מכלול העימות:

 

  • זיהוי סכנה בזמן:

  סכנה הינו מושג כללי מאוד ולכן יש למקד את המושג הזה ככל שהעניין נוגע לאומנויות לחימה. סכנה היא כל פעילות או אירוע שאדם פלוני סבור שעלול לפגוע בו או באנשים אחרים (בפירוש לא בחפצים) עליהם הוא מעוניין להגן. לגבי הגנה עצמית מאירוע כלשהו אין צורך לפרט יתר על המידה מכיוון שכל אחד מחליט לגבי עצמו מה מסכן אותו ומה לא. לגבי הגנה על הסובבים אותנו יש להבהיר רק שישנם מקרים רבים בהם אנשים אחרים נמצאים בסיכון ובהם לא נוכל לעשות דבר או לחילופין לא נזהה את הסכנה בזמן. אומנות לחימה עוסקת אומנם בזיהוי סכנה שכזו בזמן אבל עיקר המיקוד הוא על זיהוי סכנה לעצמנו כאשר זיהוי סכנה לאחרים נמצא בעדיפות משנית ומתקבל כפועל יוצא של עיסוק בהגנה עצמית. לבסוף אנו צריכים לא רק לזהות את הסכנה עצמה אלא גם לעשות זאת בזמן שיאפשר לנו תגובה הולמת ובכך אנחנו מגיעים לתחום העיקרי הבא בלימודי אומנויות לחימה.

 

  • סיווג חומרת הסכנה:

  סיווג סכנות וחומרתן, כפי שכבר נרמז, נעשה אצל כל אחד מאתנו מהיום בו אנו נולדים. אומנות לחימה עוזרת תוך תהליך מאוד ארוך וקשה לבטל את כל מה שלמדנו במשך חיינו לגבי סיווג סכנות ולבצע סדר חדש בתחום המחשבתי הזה, כך שיתאים ליכולות הגופניות והנפשיות של אומן הלחימה. סיווג זה קשור ישירות לזמן התגובה הנחוץ לנו לביצוע תגובה לאירוע כלשהו. סיווג לא נכון עלול לגרום לכך שנאמין שיש לרשותנו יותר זמן להגיב ממה שבפועל נדרש ובכך עלול להיגרם לנו ולסביבתנו נזק. בשלב זה נשאיר תחום זה מעורפל מכיוון שחוליה זו, המקשרת בין זיהוי הסכנה למתן תגובה הולמת, הינה המרכיב הקשה ביותר ללמידה ולהטמעה בכל אומנות לחימה ובחיים בכלל.

 

  • תגובה שקולה לחומרת הסכנה:

  נושא זה, פשוטו כמשמעו, עוסק ביישום כל מה שאדם למד באימונים במצב אמת. כל זאת לאחר שזיהה את הסכנה בזמן, סיווג אותה ובכך הגיע למסקנה כיצד לפעול. השיקול היחיד בשלב הזה הינו מידתיות התגובה. ככל שאומן לחימה מתקדם בגילו ובאימונים תהיה התגובה שלו יותר שקולה ופחות כוחנית, קרי – כפי שהוזכר – תוצאה מירבית במיעוט פעולות.

 

שנית: אפשר להסביר תהליך כללי מאוד ללימוד באומנויות לחימה בצורה הבאה:

שלב 1: 

לימוד מקרים ותגובות בסיסיים תוך הדגשת עקרונות הבאים לידי ביטוי במקרים הפרטיים האלו.

שלב 2:

אימון בזיהוי סכנות תוך המשך ביצוע אותן תגובות שנלמדו בשלב 1. גם כאן ממשיכים להדגיש עקרונות כלליים וכיצד הם מיושמים במצבי אמת. בשלב זה ישנה נגיעה קטנה באלתור אך הדגש הינו עדיין על תבניות קבועות.

שלב 3:

קישור שלבים 1 ו-2 דרך הדגשת עקרונות בסיסיים באומנות לחימה המאפשרים את סיווג הסכנות וחומרתן. העקרונות הכלליים למקרים ותגובות נהיים משמעותיים יותר וניתן דגש על מקרים ותגובות המאולתרים לפי אותם עקרונות כלליים.

  

שלישית: נוכל לתאר איך נראה מכלול העימות במצב אמת בתחילת הלימוד של כל אחד מהשלבים:

תחילת שלב 1 – מתאמן חדש ללא רקע קודם:

תחילת שלב 2 – מקרים ותגובות נלמדו בצורה בסיסית:

תחילת שלב 3 – תחילת הדרך בסיווג סכנות וחומרתן:

לבסוף: נחזור לתרשים שהוצג בתחילת המאמר בכדי להבין ולהדגיש:

 

כיצד נראה אומן הלחימה המושלם מול אומן לחימה שעוסק באמנות שלו כל חייו ומגיע למצב נפשי וגופני מיטבי באימונים ובחיים בכלל, קרי – רב-אמן (מאסטר):

  בסיכומו של דבר, נותר רק להבין מדוע סדר הלימוד הזה משותף לכל אומנויות הלחימה ומדוע הוא חשוב כל כך. עד עתה לא דיברנו בפירוט על נושא סיווג הסכנות וחומרתן וכעת הגיע הרגע להסביר מהו בעצם אותו תחום מעורפל. סיווג הסכנות מהווה את הנדבך המרכזי והינו המפתח ללימוד של אומנויות לחימה. מכיוון שזהו נושא מאוד עמוק קצרה היריעה מלהכיל את כל המורכבות המתלווה לכך ולכן נסתפק רק בכמה אמירות שיסבירו טוב יותר את הבסיס לנושא.

 

סיווג סכנות מתקשר למספר נושאים עיקריים:

  • מודעות סביבתית: היכולת להבחין בכל מה שקורה סביבנו בו זמנית – מעשית בלתי אפשרי.

  • התניות שנצרבו בתודעתנו: כל התגובות הלא רצוניות (אוטומטיות) הטבועות בתת המודע שלנו.

  • השקפת עולם פרטית: עולם מושלם כפי שהיינו רוצים, כל אחד לעצמו, שיתקיים בכל רגע.

  • אמונה עצמית: היכולת להאמין בפעולות רגע לפני שהן מבוצעות ולאחר מכן למשך שארית חיינו.

 

  אמנם ישנם עוד נושאים רבים הנגזרים מאלו שהוזכרו לעיל, אך אלו מהווים את עיקר מכלול השיקולים העומד מולנו כשאנו מסווגים סכנות. באימון באמנויות לחימה בפרט ובמצבי אמת באופן מכריע כל המכלול הזה נדרש בכדי להגיע להחלטה מיטבית תוך שבריר שניה.

  

  בגלל מורכבותו של נושא הסיווג הוא נלמד באופן מעמיק רק לאחר לימוד שלבי זיהוי הסכנה והתגובות אליה. נושא הסיווג הינו החוליה המקשרת, כפי שכבר נאמר, בין שני נושאים אלו. לימוד נושא סיווג הסכנות כשלעצמו, מבלי ללמוד נושאים טכניים כמו "מקרים ותגובות" נעשה למעשה במקומות מאוד מיוחדים ומבודדים בעולם כולו, קרי – מנזרים למיניהם.

 

  אדם מגיע לאימון באומנויות לחימה בדרך כלל מתוך צורך או רצון להגן על עצמו ולכן יש לתת לו כבר בהתחלה כלים בסיסיים אלו. מתאמן הרואה את דרכו כאומן לחימה לטווח ארוך, אולי למשך כל חייו, ילמד בעל כורחו את נושא סיווג הסכנות ויתעמק בו ככל שיתאמן וגילו יתקדם. למעט יחידי סגולה, ישנן חוויות ואירועים שאדם עובר בחייו שמאפשרות לו הבנה עמוקה יותר של תחום זה ככל שגילו מתקדם.

 

  הבנה מעמיקה של סיווג הסכנות אינה יכולה להתבצע בגיל צעיר ובטח שלא בגיל ההתבגרות. אמנם צעירים רבים מקבלים "חגורה שחורה" בגיל ההתבגרות, אך כפי שכבר צוין, מעמד זה הינו רק תחילת הדרך הארוכה באמת בלימוד אמיתי ומעמיק של אומנויות לחימה.

 

עתה, לאחר סקירה שטחית זו של תחום אומנויות הלחימה, אסיים בהמלצה אישית שלי לכל אחד ואחת מאתנו למצוא במשך חייו את אומנות הלחימה והמורה המתאימים שיוכלו להוביל לחיים מלאי משמעות ורוגע נפשי.

 

דרך צלחה לכולנו!

bottom of page